Piran

Kraji, ki jih je v Piranu vredno obiskati ...

Benečanka

Prelepa stavba, najlepši primerek beneškogotske arhitekture v Piranu. Zgrajena je bila sredi 15. stoletja in je tako najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu (oddaljeno le 6 minut hoje).

Muzej školjk

Največja zbirka školjk in polžev slovenskega morja in kopnega. Poleg tega je v muzeju na ogled nad tri tisoč školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta ter iz mnogih jam, jezer in rek. Vredno ogleda! (oddaljeno le 5 minut hoje).

Mestno obzidje

Piransko obzidje je bilo zgrajeno že v 7.stoletju za obrambo mesta pred napadi zunanjih sovražnikov. Obzidje ponuja čudovit razgled na celotno mesto (oddaljeno le 7 minut hoje).

Muzej podvodnih dejavnosti

Idealen kraj za ljubitelje potapljanja in pomorske zgodovine. Muzej vas bo popeljal v čudovit podvodni svet, poln skrivnosti in potopljenih zakladov. Na ogled so tehnike potapljanja ter potapljaški pripomočki, ki so jih uprabljali potapljači od prvih začetkov do danes (oddaljeno le 2 minuti hoje).

Občinska palača

Zgrajena je bila leta 1879 na mestu starejše občinske hiše iz 13. Stoletja, v neorenesančnem slogu. Danes je v njej sedež občine Piran (oddaljeno le 6 minut hoje).

Tartinijev spomenik

Da bi se poklonili velikemu umetniku, violinistu in skladatelju, Giuseppeju Tartiniju, so mu Pirančani leta 1896 postavili spomenik, ki krasi Tartinijev trg (oddaljeno le 6 minut hoje).

Tartinijeva hiša

V njej je bil rojen skladatelj in violinist Guiseppe Tartini. Danes je namenjena kulturnim pritreditvam, razstavam in različnim umetniškim delavnicam. V prvem nadstropju je urejena Tartinijeva spominska soba s predmeti, ki jih je umetnik zapustil družini Tartini (oddaljeno le 6 minut hoje).

Tartinijev trg

je največji trg in središče Pirana. Trg ima elipsasto obliko, saj je služil kot obračališče tramvaja, ki je od leta 1912 do leta1953 povezoval Piran s Portorožem in Lucijo (oddaljeno le 6 minut hoje).

Trg 1. maja

Trg je priljubljeno zbirališče piranskih otrok. V poletnih mesecih so na osrednji ploščadi številne glasbene, plesne in gledališke prireditve (oddaljeno le 8 minut hoje).

Akvarij

Pričakalo vas bo okoli 140 različnih vrst organizmov, Lahko boste opazovali jate različnih rib severno jadranskega morja (brancini, ciplji, orade in druge) (oddaljeno le 6 minut hoje).

Cerkev Sv.Jurija

največja izmed vseh piranskih cerkva kraljuje na vrhu mesta (oddaljeno le 8 minut hoje).

Sprehajalna pot ob morju

Ob obali je sprehajalna pot ob kateri nas vabijo na osvežitev mnogi lokali in gostilne s pestro ponudbo domače hrane in pijače.

Slovenščina